«Гігієна харчування: вплив ГМО на здоров’я людини»: професор Юрій Шапран провів гостьову лекцію для студентів Звягельського медичного фахового коледжу

Факультет природничої освіти > Новини кафедри природничих дисциплін і методики навчання > «Гігієна харчування: вплив ГМО на здоров’я людини»: професор Юрій Шапран провів гостьову лекцію для студентів Звягельського медичного фахового коледжу

21 березня 2024 року професор кафедри природничих дисциплін і методики навчання факультету природничої освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Юрій Шапран провів  гостьову лекцію для здобувачів вищої освіти Звягельського медичного фахового коледжу на тему  «Гігієна харчування: вплив ГМО на здоров’я людини».

У ході лекції сковородинівський професор приділив особливу увагу змістовій складовій понятійного апарату, технологіям створення генетично модифікованих організмів, особливостям генетичної модифікації різних груп організмів тощо. Також було висвітлено аналіз харчових продуктів, які містять компоненти ГМО, а також на потенційних ризиках їх вживання.

Юрій Шапран розкрив перспективи використання змодифікованих організмів при збереженні довкілля (мінімізація хімічного пресингу, очищення ґрунтів, водойм тощо), медичної терапії (лікування генетичних хвороб, виготовлення гормональних медичних препаратів), створення високо врожайних сортів рослин, порід тварин, продуктивних штамів мікроорганізмів тощо.

Особливу зацікавленість у здобувачів освіти викликав матеріал про численні торгові марки України та світу, котрі не контрольовано використовують при виробництві харчових продуктів складові ГМО. Після завершення лекції відбулося активне обговорення проговореного здобувачами освіти та викладачів коледжу.

Також повідомляється, що результатом цього обговорення стало засідання регіонального методичного об’єднання викладачів основ екології та профілактичної медицини Звягельського медичного фахового коледжу, де були представлені результати дослідження, проведеного викладачем медичного коледжу Валерією Горбаченко, щодо демонстрації результатів діагностування здобувачів освіти І-ІІ року навчання (107 респондентів) для визначення їх рівня освідомленості щодо генетично модифікованих продуктів харчування. Результати опитування підтвердили недостатню інформованість студентської молоді про генетично модифіковані організми та їх негативний вплив на здоров’я людини.

Зустріч відзначилася активним обговоренням шляхів подальшої співпраці між Звягельським фаховим медичним коледжем та Університетом Григорія Сковороди в Переяславі задля подальшого вивчення та розв’язання проблем, пов’язаних з впливом ГМО на здоров’я та довкілля. Це свідчить про важливість подальших досліджень і освітньої роботи у цій галузі для забезпечення здоров’я та безпеки суспільства.

 

Пресцентр кафедри природничих дисциплін і методики навчання